top of page

Ο «Αίας του Σοφοκλή» έζησε μέσα σʼ έναν «Πόλεμο Τοπίων»


Το Σάββατο 27 Μαϊου 2017, αποχαιρετήσαμε τον τρίτο μήνα της Άνοιξης, φιλοξενώντας στο studio του Radio Reboot, τους συντελεστές δύο θεατρικών παραστάσεων που ανεβαίνουν αυτή την περίοδο, στην καρδιά της πόλης μας.

Την πρώτη ώρα της εκπομπής, συζητήσαμε «Ραδιοφωνικά & Πολιτισμένα» με την ηθοποιό και ερμηνευτή, Φωτεινή Μπάνου για τη μουσική παράσταση: «Πόλεμος τοπίων» που ανεβαίνει, μέχρι τις 17 Ιουνίου, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35α, Κυψέλη) κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 το βράδυ σε σκηνοθεσία Irène Bonnaud.

Με αφετηρία το βιβλίο του Ηλία Πούλου και το αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη: «Πόλεμος Τοπίων», δύο κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάζονται επί σκηνής, η γαλλίδα σκηνοθέτις Irène Bonnaud αποδίδει αυτή την ευαίσθητη γεωγραφία μέσα από μία μουσική παράσταση, ανάμεσα στην προφορική ποίηση, τη συναυλία και το θέατρο ‒ ντοκουμέντο, παραπέμποντας τόσο στο ίδιο το γεγονός του εμφυλίου όσο και στη μνήμη του. Επί σκηνής, οι πρωταγωνιστές διασχίζουν έναν χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, συναντώντας τα φαντάσματα και τις μουσικές της εποχής, μελωδίες ηπειρώτικες, ρεμπέτικες, ρώσικες. Αυτοσχεδιάζοντας, επιστρέφουν πάντα στον εαυτό τους, στους ήχους και στην πραγματικότητα του παρόντος.

Τη δεύτερη ώρα της εκπομπής, υποδεχθήκαμε στο studio τον ηθοποιό, Ιωσήφ Ιωσηφίδη από τη θεατρική παράσταση: «Αίας του Σοφοκλή» που ανεβαίνει από τις 31 Μαϊου και για 10 παραστάσεις (μέχρι τις 11 Ιουνίου), στο θέατρον Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες (Τουρναβίτου 7, περιοχή Ψυρρή), κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 το βράδυ σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Σ’ ένα ερημικό τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από το στρατό. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί αυτή την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός. Την τραγική πτώση του ήρωα ακολουθεί η πολιτική, με τη μορφή της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μία πολιτική εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη. Κανένας θεός δε θα μας βγάλει απ’ αυτό το τέλμα. Ίσως μόνο ένας τρίτος δρόμος ως εναλλακτική. Μια εναλλακτική για την οποία σημασία δεν έχουν οι «ανταγωνιστικές» αλλά οι «συναγωνιστικές» αρετές. Ένας προσανατολισμός προς τη συμβίωση.

Αν θέλετε να επιστρέψετε στον εαυτό σας, στους ήχους και στην πραγματικότητα του παρόντος και παράλληλα αναζητάτε μία εναλλακτική και έναν προσανατολισμό για μία καλύτερη συμβίωση στο «σήμερα», δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε αυτόν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο.

Καλή ακρόαση!

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page