top of page

Ο «Αίας» του Σοφοκλή βρίσκεται σε «Πόλεμο Τοπίων»


Το Σάββατο 27 Μαϊου 2017, αποχαιρετάμε τον τρίτο μήνα της Άνοιξης, φιλοξενώντας στο studio του Radio Reboot, τους συντελεστές δύο θεατρικών παραστάσεων που ανεβαίνουν αυτή την περίοδο, στην καρδιά της πόλης μας.


Την πρώτη ώρα (16.00 ‒ 17.00), συζητάμε «Ραδιοφωνικά & Πολιτισμένα» με τη ηθοποιό και ερμηνευτή, Φωτεινή Μπάνου για τη μουσική παράσταση: «Πόλεμος τοπίων» που ανεβαίνει, μέχρι τις 17 Ιουνίου, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35α, Κυψέλη) κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 το βράδυ σε σκηνοθεσία Irène Bonnaud.


Βασισμένο σε συνεντεύξεις μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού που μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 1949, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, το βιβλίο του Ηλία Πούλου: «Τασκένδη ‒ Εξόριστες μνήμες» χαράσσει μία ψυχογεωγραφία μέσα από φωνές και πρόσωπα, όπου αναμειγνύονται η μικρή με τη μεγάλη Ιστορία, η προσωπική με την πολιτική ζωή, το ενδόμυχο με το συλλογικό. Με αφετηρία το βιβλίο του Ηλία Πούλου και το αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη: «Πόλεμος Τοπίων», δύο κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάζονται επί σκηνής, η γαλλίδα σκηνοθέτις Irène Bonnaud αποδίδει αυτή την ευαίσθητη γεωγραφία μέσα από μία μουσική παράσταση, ανάμεσα στην προφορική ποίηση, τη συναυλία και το θέατρο ‒ ντοκουμέντο, παραπέμποντας τόσο στο ίδιο το γεγονός του εμφυλίου όσο και στη μνήμη του.


Τη δεύτερη ώρα της εκπομπής (17.00 ‒ 18.00) υποδεχόμαστε στο studio τον ηθοποιό, Ιωσήφ Ιωσηφίδη από τη θεατρική παράσταση: «Αίας του Σοφοκλή» που ανεβαίνει από τις 31 Μαϊου και για 10 παραστάσεις (μέχρι τις 11 Ιουνίου), στο θέατρον Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες (Τουρναβίτου 7, περιοχή Ψυρρή), κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 το βράδυ σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη.


Σ’ ένα ερημικό τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από το στρατό. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί αυτή την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός. Την τραγική πτώση του ήρωα ακολουθεί η πολιτική, με τη μορφή της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μία πολιτική εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη. Ο εχθρός δεν κρύβεται πίσω από τείχη. Κοιμάται δίπλα μας. Η βρώμα που αναδύεται από το αίμα των σκοτωμένων ζώων, σηματοδοτεί τη στοιχειώδη έλλειψη ευγνωμοσύνης, του συνόλου απέναντι στο άτομο. Τα διαμελισμένα κορμιά τους υποδηλώνουν τον σπαραγμό, τη σήψη αυτής της κοινωνίας, αλλά και την αδυναμία του ατόμου να ενεργήσει για το καλό του συνόλου. Κανένας θεός δε θα μας βγάλει απ’ αυτό το τέλμα. Ίσως μόνο ένας τρίτος δρόμος ως εναλλακτική.


Αν είστε από εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στον εαυτό τους, στους ήχους και στην πραγματικότητα του παρόντος και παράλληλα αναζητούν μία εναλλακτική και έναν προσανατολισμό για μία καλύτερη συμβίωση στο «σήμερα», δεν έχετε παρά να συντονιστείτε αυτό το Σάββατο, στις 16.00 το απόγευμα στο www.radioreboot.gr.


Στο μικρόφωνο της εκπομπής ο Παναγιώτης Παπαναστασίου.

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page