top of page

«Αγαπητέ Τσέχωφ» ήρθε η «Μήνις, η επανάσταση του καναπέ»!


Το Σάββατο 6 Μαϊου 2017 υποδεχθήκαμε τον τρίτο μήνα της άνοιξης φιλοξενώντας στο studio του Radio Reboot, τους συντελεστές δύο θεατρικών παραστάσεων που ανεβαίνουν αυτή την περίοδο, στην καρδιά της πόλης μας.


Την πρώτη ώρα, συζητήσαμε «Ραδιοφωνικά & Πολιτισμένα» με τη σκηνοθέτη Αμαλία Βλάχου και την ηθοποιό Κατερίνα Λούβαρη ‒ Φασόη για τη θεατρική παράσταση: «Μήνις, η επανάσταση του καναπέ» που ανεβαίνει, μέχρι τις 27 Μαϊου, στη σκηνή του Black Box του Επί Κολωνώ (Λένορμαν 94 & Ναυπλίου 12, Κολωνός) κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30 το βράδυ.


Ξεκινώντας από την εξέταση των μηχανισμών που κινούν την επινόηση, μία νέα σκηνοθέτης προσφέρει ιδέες και παραδείγματα για φανταστικούς στοχασμούς, τονίζοντας την απελευθερωτική φόρτιση του θεάτρου και τον εποικοδομητικό ρόλο της τέχνης. Δύο νέα κορίτσια βρίσκονται παγιδευμένα στα ίδια ‒ με τις προηγούμενες γενιές ‒ στερεότυπα που οδήγησαν μια ολόκληρη χώρα στην πνευματική κατάρρευση. Καθισμένες σε έναν καναπέ ξεδιπλώνουν όλη τη σύγχρονη ελληνικότητα ως κάτι πεπερασμένο, ως κάτι που δε λέει να αλλάξει. Μια οργή που στρέφεται μέσα μας και μας τρώει τα σωθικά. Ακατάσχετη πολυλογία και μια κριτική σε εμάς τους ίδιους που δεν μπορούμε να βγούμε από το βάλτο που έχουμε βυθιστεί –ή μάλλον γεννηθήκαμε βυθισμένοι. Μια γενιά που έχει χρέος να ακουστεί. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσει. Η γενιά του καναπέ.


Τη δεύτερη ώρα της εκπομπής υποδεχθήκαμε στο studio την ηθοποιό Φιλίππα Σκούρτη από τη θεατρική παράσταση: «Αγαπητέ Τσέχωφ» που ανεβαίνει αυτή την περίοδο, στο FAUST (Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι) κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00 το βράδυ από τη θεατρική ομάδα «ΑντιΣτροφή».


Επτά διηγήματα του Τσέχωφ παίρνουν «σάρκα και οστά» στη σκηνή του θεάτρου. Πρόκειται για τα διηγήματα: Το Αλογίσιο Επώνυμο ‒ Η Δειλή ‒ Γραφειοκρατία ‒ Επισκέπτης ‒ Ταραχή ‒ Η Χορωδός ‒ Γιέγκερ που γράφονται στη Ρωσία του 19ου & 20ου αιώνα. Σε μία Ρωσία, όπου δεσπόζουν οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, ο μικροαστισμός κι από την άλλη τα μεγάλα μυστήρια της ζωής: ο έρωτας, ο θάνατος, η αγάπη, η μοναξιά.


Τελικά, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν; Σε κάποια μακρινή ρωσική επαρχία; Ή μήπως στην σύγχρονη πραγματικότητα, στο δικό μας παρόν, στη δική μας χώρα; Και πώς μπορεί η «γενιά του καναπέ» να βρει τις απαντήσεις που ταλανίζουν μία ολόκληρη κοινωνία σήμερα; Οι σχετικές απαντήσεις που αναζητάτε, βρίσκονται σε αυτόν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο.


Καλή ακρόαση!

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page