top of page

«4.48 Ψύχωση­­» για έναν «Ξένο» @ Radio Reboot!



Το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 αποχαιρετάμε τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, υποδεχόμενοι στο studio του Radio Reboot τους συντελεστές δύο θεατρικών παραστάσεων που ανεβαίνουν αυτή την περίοδο, στην καρδιά της πόλης.


Την πρώτη ώρα (16.00 ‒ 17.00), συζητάμε «Ραδιοφωνικά & Πολιτισμένα» με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη και την ηθοποιό Κλεοπάτρα Μάρκου από τη θεατρική παράσταση: «Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ» που ανεβαίνει μέχρι τις 11 Ιουνίου στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι) κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 το βράδυ.


Ο «Ξένος» σύμφωνα με τον Αλμπέρ Καμύ, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια: «Ο Μερσώ αρνείται να πει ψέμματα, τον κινεί μόνο το πάθος του απόλυτου. Αυτό και μόνο τον τοποθετεί εκτός κοινωνίας, για την οποία είναι ένας ξένος. Προσπάθησα νʼ αποδώσω με τον ήρωά μου τον μοναδικό Χριστό που μας αξίζει». Ο ήρωάς του καταδικασμένος σε θάνατο για τον φόνο ενός Άραβα, βρίσκεται μπροστά σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του νοήματός της. Χωρίς ποτέ να δίνει κάποια οριστική απάντηση, η ατομική του εξέγερση είναι τελικά αυτή που τον οδηγεί στην αποδοχή και την υπέρβαση της κατάστασής του.


Τη δεύτερη ώρα της εκπομπής (17.00 ‒ 18.00) υποδεχόμαστε στο studio την ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη και τη μουσικό Nalyssa Green από τη θεατρική παράσταση: «4.48 Ψύχωση» που ανεβαίνει μέχρι τις 7 Μαϊου στο Θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες (Τουρναβίτου 7, περιοχή Ψυρρή) κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 το βράδυ και κάθε Κυριακή στις 19.30 το απόγευμα.


Το θέατρο Δωματίου και η Άντζελα Μπρούσκου παρουσιάζουν το τελευταίο έργο της Σάρα Κέιν, «4.48 Ψύχωση». Η πολυσυζητημένη παράσταση που παρουσιάστηκε με επιτυχία το 2013 στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Πάτρα και στα «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει για οκτώ (8) παραστάσεις στο θέατρο Θησείον. Τέσσερις γυναίκες. Τρείς ηθοποιοί και μία μουσικός που συμμετέχει live μέσα στην παράσταση. Μία κάμερα που διεισδύει σ’ ένα κατακερματισμένο κόσμο. Ένας παραληρηματικός μονόλογος. Πρόκειτε για ένα έργο, «αποχαιρετιστήριο σημείωμα», λίγο πριν την αυτοκτονία. Μία συγγραφέας που διεκδικεί με τα πέντε έργα της μία θέση δίπλα στους κλασσικούς.


Ποιος είναι τελικά ο «Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ; Είναι μία πρόκληση στη συνήθεια; Ένα κάλεσμα για μία διαυγή οπτική της ζωής; Μία αδιάκοπη αναζήτηση νοήματος σε έναν κόσμο παράλογο; Και ποια είναι, εν τέλει, η «4.48 Ψύχωση» της Σάρα Κέην; Πρόκειται για έναν μονόλογο ή ένα έργο για πολλές φωνές που χαρακτηρίζεται από την μεταδραματική δομή του μέσα από μία ωμή και αποκαλυπτική γλώσσα; Αν λοιπόν, είστε από εκείνους που αναζητούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, δεν έχετε παρά να συντονιστείτε αυτό το Σάββατο, στις 16.00 το απόγευμα, στο www.radioreboot.gr.


Στο μικρόφωνο της εκπομπής ο Παναγιώτης Παπαναστασίου.

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page