top of page

Πηνελόπες & Δεσποινίς Τζούλια @ Radio Reboot!


Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 η γυναικεία φωνή έχει τον πρώτο λόγο στο Radio Reboot!


Την πρώτη ώρα της εκπομπής (16.00 ‒ 17.00) συζητάμε «Ραδιοφωνικά & Πολιτισμένα» στο studio με τη σκηνοθέτη, Αφροδίτη Μητσοπούλου για την παράσταση «Πηνελόπες» που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη) κάθε Τετάρτη στις 21.00 το βράδυ.

Μια γλυκόπικρη ιστορία καθημερινής μάχης που δίνεται αιώνες τώρα. Ένας χορός πολεμιστριών μιλάει για τη μάχη, τραγουδάει, χορεύει, γλεντάει, πολεμάει, κάτι κερδίζει, κάτι χάνει. Αποσπάσματα συνεντεύξεων μεταναστριών από τη Γεωργία που φροντίζουν ηλικιωμένους και παιδιά, αποσπάσματα συνεντεύξεων γυναικών προσφύγων από τη Συρία που συνεχίζουν το ταξίδι τους προς ένα όνειρο για μια καλύτερη ζωή και θραύσματα κειμένου της Ιλιάδας του Ομήρου και των Τρωάδων του Ευριπίδη συνθέτουν αυτό το «Έπος των γυναικών». Στο πρώτο μέρος της παράστασης οι Γεωργιανές συνομιλούν με την Ιλιάδα και στο δεύτερο μέρος βλέπουμε τις Σύριες ως Τρωάδες, ενώ ακούμε τις απαγγελίες από Eλληνίδες ηθοποιούς.


Η Σοφία, η Φάτμα, η Αισά, η Μάγκυ, η Ναχίντα, η Όλγα, η Εύα, η Ξένια είναι κόρες, μανάδες, σύζυγοι, γιαγιάδες, αδερφές, συνυφάδες, μετανάστριες, πρόσφυγες, δικηγόροι, καθαρίστριες, καθηγήτριες, φοιτήτριες, ηθοποιοί, νοικοκυρές, Σύριες, Γεωργιανές, Ελληνίδες, ζωντοχήρες, ανύπαντρες, παράνομες, νόμιμες, ανεπιθύμητες, αγαπημένες, ξεπεσμένες, κρυμμένες πίσω από υφάσματα, κρυμμένες πίσω από άντρες, δραπέτισσες, θαρραλέες, αυτές που μας κλέβουν τις δουλειές, νέες και γριές, όμορφες και όμορφες, αστείες, συγκλονιστικές, πολεμίστριες.

Τη δεύτερη ώρα (17.00 ‒ 18.00) υποδεχόμαστε τους ηθοποιούς Μαρκησία Γάδ και Τάκη Σακελλαρίου από τη θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/Βʼ Σκηνή (Κεφαλληνίας 16 ‒ 18, Κυψέλη) κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 το βράδυ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.


Το έργο γράφτηκε το 1888 και για χρόνια ήταν απαγορευμένο. Βασικό θέμα του η πάλη των τάξεων και η πάλη των φύλων, με πεδίο μάχης την ερωτική ‒ σεξουαλική πράξη. Ο Στρίντμπεργκ δεν αρκείται στο να περιγράψει αυτή την πάλη, υπερβαίνει τα όρια των αρχετυπικών διπόλων: «Οι ψυχές μου είναι άμορφες μάζες, φτιαγμένες από παλιές και σύγχρονες πολιτισμικές περιόδους, αποσπάσματα από βιβλία και εφημερίδες, αποφάγια της ανθρωπότητας, κομμάτια υφάσματος, που κόπηκαν από όμορφα ρούχα κι έγιναν κουρέλια, μπαλωμένα όλα μαζί, όπως η ανθρώπινη ψυχή». Από τον πρόλογο του έργου, όπου ο συγγραφέας επιλέγει την λέξη ψυχές αντί για ήρωες.


Συντονιστείτε λοιπόν, αυτό το Σάββατο στις 16.00 το απόγευμα στη ραδιοφωνική και διαδικτυακή συχνότητα του Radio Reboot και ελάτε να γνωρίσουμε γυναίκες που ερωτεύονται, γυναίκες που αγωνίζονται, γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον ίδιον τους τον εαυτό!


Στο μικρόφωνο της εκπομπής ο Παναγιώτης Παπαναστασίου

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page