Ιστορία και επικοινωνία της επιστήμης στους άκλαφτους: το τέλος της αυθεντίας και η ανάδυση ενός νέο
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου οι άκλαφτοι φιλοξενούν τη Λήδα Αρνέλλου, Δρ. Επικοινωνίας της Επιστήμης, και τον Δήμητρη Πετάκο, Δρ. Ιστορίας της Επιστήμης, για μία ραδιοφωνική συζήτηση πάνω στις επικοινωνιακές πρακτικές και στον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης στην σύγχρονη εποχή.
H εμπλοκή της επιστημονικοφανούς ή επιστημονικής αυθεντίας σε κάθε δραστηριότητα κι από την άλλη η θεμελίωση του πληροφοριακού θορύβου ως κυρίαρχο θεαματικό μέσο επικοινωνίας της επιστήμης φαίνεται να μας απομακρύνει από τους όρους συγκρότησης των γνωσιακών θεσμών. Η επιστήμη ως θέαμα και προϊόν και όχι ως διαδικασία. Έχει στα αλήθεια αλλάξει η σχέση μας με την επιστήμη ή βρισκόμαστε στην ίδια δυναμική των τελευταίων τριών αιώνων; Είναι όλες οι αυθεντίες ίδιες; Έχουμε όλοι το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στον επιστημονικό διάλογο και στην επικοινωνία της επιστήμης; Πότε γίνεται η συγκρότηση του επιστημονικού λόγου με πολιτικούς όρους και πότε με επιστημονικούς; Πότε πολιτικοποιείται η επιστήμη και πότε ‘επιστημονικοποιείται’ η πολιτική; Μπορεί η επικοινωνία της επιστήμης να προσφέρει ένα ‘ουδέτερο’ αρχικό σημείο εκκίνησης του δημόσιου διαλόγου; Αν η επιστήμη είναι εν τέλει ένας πολιτικός θεσμός, πόσο πολιτικός είναι στα αλήθεια; Πολλές ερωτήσεις και όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις αυτή την Πέμπτη, στο RadioReboot στις 19:00.
Η Λήδα Αρνέλλου είναι διδάκτωρ της Επικοινωνίας της Επιστήμης και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη δημόσια εικόνα της επιστήμης μέσω των ΜΜΕ. Ο Δημήτρης Πετάκος έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα «Μεθοδολογία, Ιστορία και Θεωρία της Επιστήμης» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Τμήμα «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμός» του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Ιστορία της Επιστήμης. Και οι δύο έχουν ασχοληθεί εξίσου με διαδραστικές εκθέσεις που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία, αρθρογραφούν σε περιοδικά όπως το Science Illustrated και το Πρίσμα, συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SciFUN: Making Learning Science Fun, ενώ έχουν συνεργαστεί και στην παραγωγή τριών ντοκιμαντέρ, "Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: Τρεις Σπουδαίοι Αστρονόμοι", "Γαλλιλαίος, η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης" και "Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού".