top of page

Μάρτυς μου ο Θεός! Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης ήταν παρών @ Radio Reboot!


Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 ο ηθοποιός και πρωταγωνιστής της παράστασης «Μάρτυς μου ο Θεός», Ιωσήφ Ιωσηφίδης έκανε ποδαρικό στην εκπομπή και συζήτησε μαζί μας «Ραδιοφωνικά και Πολιτισμένα στο Radio Reboot».


Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια, τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε και την περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζονται για τρίτη χρονιά στον πολυχώρο Vault (Μελενίκου 26, Βοτανικός) οι παραστάσεις του έργου του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» – βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημά του, που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 –, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.


Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης – ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μία ιδιαίτερη λεκτική ευφορία –, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι – οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του – τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μίας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.


Το «Μάρτυς μου ο Θεός» δεν εντυπωσιάζει μόνο για την πρωτοτυπία του θέματος, την ανάπτυξη της πλοκής και τη διάπλαση του κεντρικού χαρακτήρα, μα κυρίως για τη λογοτεχνικότητα του κειμένου, Ο συγγραφέας, εκτός από την αφήγηση μιας καλής ιστορίας, δείχνει να νοιάζεται και για καλλιέπεια της γραφής του, η οποία είναι λίαν προσεγμένη, σε βαθμό που δεν πετάς τίποτα. Κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε σημείο στίξης, ερωτηματικό ή θαυμαστικό, έχει την αξία και τη σημασία του και προσθέτει βάρος στην πρόθεση του δημιουργού: να τέρψει τον αναγνώστη, να τον κάνει να νιώσει ωραία, χαμογελώντας ή σκάζοντας στα γέλια. Διότι ο ήρωας ‒ αφηγητής, ο «τυπικός αντιήρωας της εποχής μας», όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, είναι ένας ψυχασθενής που παρατηρεί τα πάντα γύρω του και τα σχολιάζει με οξύνοια που δεν ταιριάζει με άτομο ψυχικά διαταραγμένο, άρα εδώ κολλάει η λαϊκή φράση «ο τρελός τα ’χει τετρακόσια».


Τελικά, έχουμε να κάνουμε με ένα αξιανάγνωστο μυθιστόρημα που αποζημιώνει εκείνους που θα αποτολμήσουν να το διαβάσουν, καθώς κινητοποιεί το μυαλό και οξύνει τη σκέψη. Διότι, «το καλό βιβλίο είναι σαν το καλό ψωμί» μας λέει ο ευφυής ψυχωσικός ήρωας. Προσθέτοντας πως το καλό ψωμί «θέλει καλή προπαρασκευή και καλή ποιότητα αλεύρων», αλλά και «καλούς τεχνίτες».


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έργο και την παράσταση, δεν έχετε παρά να μπείτε εδώ!


archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page