top of page

Radio Reboot @ Break the Chain


Break the Chain: Πώς θα σπάσει η αλυσίδα χωρίς τη βοήθειά σου; Μπορείς να μπεις στη θέση ενός θύματος trafficking; Σίγουρα, όμως, μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.


Το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου 2015, διεξήχθη το φεστιβάλ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσον αφορά την καταπολέμηση του trafficking (εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων), «Break the chain», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο ήταν χορηγός επικοινωνίας το Radio Reboot.


Η συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με το ζήτημα από διαφορετικές πλευρές ήταν μεγάλη, όπως επίσης, υπήρχε και μία πληθώρα δρώμενων, σεμιναρίων, παραστάσεων θεάτρου-χορού-μουσικής, εκθέσεων, ομιλιών, συζητήσεων, αλλά και performances.


Η performance «In her shoes», μάλιστα, που είχε ετοιμάσει η A21 Greece διά χειρός Φίλιππου Κανακάρη, Μαρίας Παπαδοπούλου και Σωτήρη Κώνστα, ήταν από τις πιο δυνατές και ουσιαστικές στιγμές του φεστιβάλ, αγγίζοντάς σε με τη δύναμη της αλήθειας που βγαίνει μέσω της εικόνας και της εγκατάστασης που είχαν δημιουργήσει.


Πρόκειται για την πραγματική ιστορία ενός θύματος trafficking το οποίο διεσώθη με τη βοήθεια της Α21. Είναι ένα «ταξίδι» γνώσης και κατανόησης του πώς ένας άνθρωπος γίνεται θύμα εμπορίας και εκμετάλλευσης και γιατί τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, δεν καταφέρνει να ξεφύγει ποτέ από τα δίχτυα του. Μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα, εμπνευσμένη σειρά εγκαταστάσεων, προσωπικών και οικείων αντικειμένων και βίντεο, καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις ένα μικρό μέρος από την τη διαδρομή, τις ελπίδες, αλλά και τον τρόμο, την απόγνωση και την παραίτηση αυτών των ανθρώπων. Ακόμη κι αυτή η προσέγγιση, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ασφαλείας, δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο ή αδιάφορο, γιατί τώρα πια ξέρεις και έχεις ευθύνη να μην επιτρέψεις να συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος.

Ήταν ένα διήμερο γεμάτο με χρήσιμες πληροφορίες και ερεθίσματα, ώστε να γίνουν έναυσμα για μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο φαινόμενο, με απώτερο στόχο να εκλείψει, αλλά και με μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα θύματα.


Σε περιόδους κρίσης, δυστυχώς, το πρώτο που πλήττεται είναι η κοινωνική μας ευαισθησία και τα κοινωνικά αντανακλαστικά μας. Αυτό ήθελαν να τονίσουν παντοιοτρόπως οι οργανώσεις που συμμετείχαν και σίγουρα, το πέτυχαν έως ένα σημείο. Υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά ήταν ένα σημαντικό και καίριο πρώτο βήμα.

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page