top of page

Κώστας Φιλίππογλου: «Ο Προμηθέας τιμωρήθηκε γιατί ήταν φιλάνθρωπος»


Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, οι Culturίστριες είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Κώστα Φιλίππογλου, με αφορμή την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου που σκηνοθετεί φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Και όπως πάντα, μας χάρισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.


Η τραγωδία αποτελεί μέρος τριλογίας, εκ των οποίων είναι το μοναδικό σωζόμενο έργο. Το ιδιαίτερο στοιχείο σ’ αυτή είναι πως οι πρωταγωνιστές της είναι όλοι θεοί και τιτάνες, ενώ η μόνη θνητή παρουσία είναι η Ιώ, που, ωστόσο, εμφανίζεται με μορφή ζώου και σχετίζεται με τον Δία.


Η ακινησία του έργου ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο κ. Φιλίππογλου, κάτι που εντέλει επιτυγχάνει με την παρουσία του Χορού. Η γοητεία, όμως, του έργου είναι καταλυτική και η ευτυχής συγκυρία και συνεργασία με τους ηθοποιούς τον κάνει για πρώτη φορά να λέει χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι θα είναι μια πολύ καλή παράσταση.


Άνθρωποι σαν τον Προμηθέα υπάρχουν γύρω μας, μα έχουν ακριβώς την τύχη εκείνου. Ο Προμηθέας ήταν ο πρώτος φιλάνθρωπος, με την κυριολεκτική έννοια, γι’ αυτό και τιμωρήθηκε, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.


Θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης στις 17-18/7, ανοίγοντάς το στο κοινό ξανά μετά από 17 χρόνια, κάτι που τον συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά και στην Επίδαυρο 21-22/8 και σε πολλές ακόμη πόλεις.


Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ.

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page