top of page

Τα διάσημα πειράματα Ψυχολογίας

Ο Ψυχολόγος Θοδωρής Δρούλιας επιστρέφει για δεύτερη φορά στο What’s Up Doc? για να αναλύσουμε «Τα διάσημα πειράματα Ψυχολογίας».


Δύο εκπομπές με θέμα την ψυχολογία back to back. Τα πειράματα ψυχολογίας που σχολιάσαμε ξεχώρισαν λόγω των εντυπωσιακών και σίγουρα όχι αναμενόμενων αποτελεσμάτων τους και είναι το πείραμα για τη συμμόρφωση, του Solomon Asch, το πείραμα του Rosenhan "Sane in insane places", το πείραμα της φυλακής, του Phillip Zimbardo και τα πειράματα για την υπακοή στην εξουσία, του Stanley Milgram. Πέρα από το γεγονός πως στην εποχή τους προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, έντονη κριτική αλλά και θαυμασμό είναι αλήθεια πως δεν σταμάτησαν ποτέ να είναι αντικείμενο συζήτησης και αυτό γιατί αγγίζουν κάτι πάρα πολύ ευαίσθητο. Την ίδια μας τη σιγουριά για τις σκέψεις και τις πράξεις μας, σε τελική ανάλυση την αυτονομία μας. Η ίδια η Ιστορία του ανθρώπου είναι χαραγμένη από φαινόμενα που αναγνωρίζουμε στο σενάριο των πειραμάτων αυτών, η ίδια μας η καθημερινότητα είναι μια μάχη να διατηρήσουμε την ακεραιότητα μας, την ηθική μας ή ακόμα και απλώς την ψυχραιμία μας! Πόσο σπουδαίο θα ήταν να βρεθεί η αλήθεια γι' αυτά? Πόση αλήθεια έχει η σπουδαιότητα αυτών που βρέθηκαν?


Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή ηχογραφημένη: Τα διάσημα πειράματα Ψυχολογίας @ What's Up Doc?

Μείνετε συντονισμένοι στο www.radioreboot.gr και το What's up Doc? για περισσότερα!

*Στην παραγωγή της εκπομπής η Λήδα Αρνέλλου και ο Δημήτρης Πετάκος.

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page