top of page

Όταν ο Στέλιος συνάντησε… «Το κλέφτικο»

Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 φιλοξενήσαμε στο studio του Radio Reboot τους συντελεστές των παραστάσεων: «Όταν συνάντησα τον Στέλιο» που ανεβαίνει μέχρι και τις 13/4 κάθε Κυριακή απόγευμα στις 18:30 μ.μ στο Θέατρο Λύχνος τέχνης & πολιτισμού στο Γκάζι σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ & «Το κλέφτικο – (Μία τελετουργία)» που ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Per – Theater – Formance» από τις 13 Μαρτίου στο Main του Bios κάθε Πέμπτη – Κυριακή στις 21:00 μ.μ. μέχρι και τις 6/4 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη.

Τη πρώτη ώρα της εκπομπής ο ηθοποιός & πρωταγωνιστής της παράστασης, Θοδωρής Προκοπίου, μας μίλησε για τη θεατρική σύμπραξη του συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλου με τον σκηνοθέτη Γιώργο Σουξέ και φυσικά τον ίδιο που ερμηνεύει επί σκηνής. Πρόκειται για μία παράσταση, έναν συναρπαστικό μονόλογο – μαρτυρία, ενός Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία, όπου οι μόνοι αληθινοί σύντροφοι στη ζωή του είναι ένα ραδιόφωνο και μια φωτογραφία. Η φωτογραφία ενός εθνικού συμβόλου του ελληνικού πενταγράμμου, μιας σπουδαίας φωνής, ενός μοναδικού ερμηνευτή της ξενιτιάς, του Στέλιου Καζαντζίδη. Η μόνη επαφή του Στάμου, ενός μετανάστη στη Γερμανία, με την Ελλάδα, είναι το ραδιόφωνο και τα τραγούδια του Στέλιου. Η δύσκολη ζωή του στα ορυχεία και στις φάμπρικες τον οδηγούν να αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και να πάρει μια σημαντική και απρόσμενη απόφαση για τη ζωή του. Μπροστά μας περνάει ολόκληρη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας (ξεριζωμός Ποντίων – κατοχή – εμφύλιος – μετανάστευση – χούντα). Ένα έργο επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ. Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Τη δεύτερη ώρα, υποδεχθήκαμε στο studio το σκηνοθέτη της παράστασης: «Το Κλέφτικο (Μία Τελετουργία)», Δημήτρη Τσιάμη & μία εκ των τεσσάρων ηθοποιών αυτής, Μάγια Ανδρέου. Η ομάδα «Per – Theater – Formance» μετά την παράσταση «Ωραίοι σαν Βερολινέζοι» επιστρέφει στο Bios με ένα σύγχρονο τελετουργικό της άνοιξης, εμπνευσμένο από παράξενες τελετές αναγέννησης διαφορετικών πολιτισμών και εποχών που οργανώνεται γύρω από το ποίημα «Κλέφτικο» του Γιώργου Πρεβεδουράκη. Το «Ουρλιαχτό» του Άλεν Γκίνσμπεργκ, μεταγράφεται από τον Έλληνα ποιητή και παρουσιάζεται από την ομάδα Per –Theater – Formance σε μια ιδιότυπη τελετή, ως ένας καυστικός θρήνος για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και ως ύμνος για όλους τους σημερινούς «ρεμπέτες –αγγέλους».

Η παράσταση «Το Κλέφτικο – Μία Τελετουργία» διερευνά σκηνικά τη σχέση της ποίησης με την τελετουργία καθώς και τη σχέση των τελετών, του ιερού και των εκστατικών φαινομένων με το θέατρο. H ποιητική συλλογή «Κλέφτικο» του Γιώργου Πρεβεδουράκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πανοπτικόν. Παρακάτω ακολουθεί η εισαγωγή του ποιήματος «Το κλέφτικο»:

Είδα τις καλύτερες γενιές του μυαλού μου

διαλυμένες απ’ τη φαιδρότερη Λογική

υστερικές, γυμνές και χρεωμένες

να σέρνονται σε βαλκάνιους δρόμους την αυγή γυρεύοντας

τρόπους για να πληρωθεί μια αναγκαία δόση…

Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα πράγματα, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο: Το κλέφτικο... του Στέλιου @ Πανόραμα στα media

Καλή ακρόαση σε όλους!

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page