top of page

Η Διαβολιάδα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ @ Πανόραμα στα media

Το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 φιλοξενήσαμε στο studio του Radio Reboot και της εκπομπής τη σκηνοθέτη (Ελέανα Τσίχλη) και τρεις εκ των οκτώ ηθοποιών της παράστασης (Κατερίνα Λάττα, Αναστασία Γιαννάκη & Φώτης Λαζάρου) που ανεβαίνει από τις 17 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα – Τρίτη στο Main του Bios.

Η είδηση ότι λεφτά δεν υπάρχουν και οι υπηρεσίες προχωρούν σε μείωση προσωπικού, πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία στη μεταεπαναστατική Μόσχα του 1921. Θύμα της νέας αυτής πραγματικότητας γίνεται σύντομα και ο συνετός υπάλληλος Κοροτκόφ, ο οποίος προσπαθώντας να βρει το δίκιο του, αναζητά τον αρμόδιο διευθυντή, ευελπιστώντας να ανατρέψει τη δυσμενή του θέση.

Στην προσπάθειά του αυτή, μπλέκεται σε ένα ιλιγγιώδες κυνηγητό, όπου η πεζή καθημερινότητα μπερδεύεται με την πιο τρελή και παράδοξη φαντασίωση. Μεταμορφώσεις, παραμορφωτικοί λαβύρινθοι και αντικείμενα που ζωντανεύουν, συνιστούν τώρα το εφιαλτικό σύμπαν της αποπνικτικής καταδίωξης του ήρωα. Μέσα σ’ αυτό το διαβολικό περιβάλλον, όλοι οι χαρακτήρες ξεπηδούν από έναν γκροτέσκο κόσμο υπερβολής και δοκιμάζουν τα νεύρα του, τόσο που σταδιακά υποχωρεί ακόμη και η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

Ένα έργο του πρωτοπόρου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που προκάλεσε σάλο όταν πρωτοεκδόθηκε το 1925 και δύο μήνες αργότερα λογοκρίθηκε, αποσύρθηκε και δεν επανακυκλοφόρησε ποτέ. Ο Μπουλγκάκοφ επιλέγει στο έργο αυτό το σύμβολο του Διαβόλου και πλήθος αναγνωρίσιμων αρχετύπων του και με το φαουστικό θέμα της εξαγοράς – του χρόνου, των ιδεών ή των πεποιθήσεων – σε πρώτο πλάνο, δημιουργεί αυτή την καυστική σάτιρα μιας τραγελαφικής κοινωνίας στην οποία ελλοχεύει και σύντομα επικρατεί ολοκληρωτικά το απόλυτο χάος.

Και όμως δεν είναι όλα αυτά που συνιστούν την τραγική επικαιρότητά του, όσο η κεντρική ιστορία για έναν άνθρωπο, που αρνείται πεισματικά να δει αυτό που συμβαίνει γύρω του. Μόνον όταν ο ίδιος απολυθεί θα καταλάβει πώς όσο κι αν προσπαθούσε «να μην ενοχλεί κανέναν και κανένας να μην τον ενοχλεί», δεν τα κατάφερε· και έτσι ακριβώς «έφτασε ως εδώ». Αυτό που, 112 χρόνια πριν, σημείωνε ο Περικλής Γιαννόπουλος: «Πολύ πριν της οικονομικής μας χρεοκοπίας, προηγήθη η πνευματική χρεοκοπία»...

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο: http://i.mixcloud.com/CGgyg4

Καλή ακρόαση σε όλους!

archive

 

1/2014 - 7/2017

Search By Date
bottom of page