Τα βακτήρια ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας
Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου καλεσμένη της εκπομπής What’s Up Doc? ήταν η Δρ. Λίλα Κουμάντου, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Cambridge, και Μεταδιδακτορική συνεργάτης, στο Τμήμα Βιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα μας: «Τα βακτήρια ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας»
Τα βακτήρια είναι εντυπωσιακά από την άποψη των βιοχημικών διεργασιών που μπορούν να εκτελέσουν. Σε σύγκριση με πολλά βακτήρια, οι πιο "αναπτυγμένοι" οργανισμοί, όπως ο άνθρωπος, είναι πολύ πιο περιορισμένοι στο τι είδους φαγητό μπορούν να καταναλώσουν και σε τι περιβάλλοντα μπορούν να ζήσουν. Γι αυτό το λόγο τα βακτήρια είναι ίσως οι πρώτες μορφές που θα βρούμε κάποτε σε κάποιον από τους πλανήτες που θεωρείται ότι ίσως έχουν "ζωή". Η Δρ. Λίλα Κουμάντου μας μίλησε για το πώς τα βακτήρια παράγουν ενέργεια. Επίσης, ανέφερε ότι οι ερευνητές χρησιμοποιούν γενετικά δεδομένα από πληθώρα βακτηρίων και σαν μοριακοί "αρχαιολόγοι" προσπαθούν να βρουν τι "έτρωγε" το πρώτο κύτταρο, και πώς φτάσαμε σ' αυτή την βιοποικιλότητα.
Τέλος, μιλήσαμε για την διοργάνωση του Cafe Scientifique στην Ελλάδα, μίας πρωτοβουλίας για την επικοινωνία της Επιστήμης. Πρόκειται για μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά. Οι ομιλίες διεξάγονται στο χώρο του Άστυ68 (Κωσταντινουπόλεως 68), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στους συνδέσμους που ακολουθούν:
Mπορείτε να ακούσετε την εκπομπή ηχογραφημένη εδώ.
*Στην παραγωγή της εκπομπής η Λήδα Αρνέλλου και ο Δημήτρης Πετάκος.
Μείνετε συντονισμένοι στο www.radioreboot.gr